Cattle breeding in Ukraine as one of the indicators of food security

Автори

Одеський національний технологічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0002-4095-7267

Ключові слова:

Розведення великої рогатої худоби, безпека харчових продуктів, яловичина, якість споживаного білка

Короткий опис

В розділі монографії проаналізовані статистичні дані щодо виробництва агропромислової сировини за період з 1990 року по 2023 рік. Встановлено, що за цей період суттєво змінилося співвідношення між виробленою продукцією рослинництва та тваринництва. Частка виробленої продукції тваринництва не перевищує 22,7 %. Тваринництво в Україні, як окрема галузь, не є пріоритетною в продовольчій безпеці і це негативно позначається на споживанні українцями тваринного білка.

В 1990 році споживання м’яса і м’ясопродуктів становило 82.4 кг на особу, що відповідало 103 % від рекомендованої норми забезпечення. Із загальної частки споживання м’яса і м’ясопродуктів в1990 році переважаючою у раціоні була яловичина – 46.48 %, свинина – 36.89 %, і 16.63 % – м’ясо птиці. За наступні десять років споживання м’яса зменшилося, і склало лише 41,1 % від норми. З 2000 до 2020 року рівень споживання м’яса та м’ясопродуктів змінювався в інтервалі від 63.75 % до 69,25 %, частка яловичини в загальній масі вживаного м’яса зменшилася до 10.2 %. Дані споживання яловичини корелюються із динамікою зміни поголів’я великої рогатої худоби.

Стан продовольчої безпеки в Україні проаналізовано за загальним значенням Global Food Security Index. За цими даними, ситуація з продовольчим забезпеченням в державі під час війни значно погіршилася в порівнянні з минулими роками, але не є критичними, у 2022 році норми харчування в Україні були забезпечені на 70.2, якість спожитого білка – 81.3. На жаль, частка споживання яловичини, як джерела повноцінного білка та певних вітамінів для українців, незначна.

Проаналізовані причини зменшення поголів’я худоби. Розглянуті фактори, які сприяли зменшенню частки споживання цього виду м’яса населенням держави. Зазначено, що військовий стан негативно позначився на продовольчій безпеці в Україна, в подальшому ‒ на здоров’ї нації.

Посилання

Pro rishennia Rady natsionalnoi bezpeky i oborony Ukrainy vid 14 veresnia 2020 roku "Pro Stratehiiu natsionalnoi bezpeky Ukrainy" (2020). Ukaz Prezydenta Ukrainy No. 392/2020.14.09.2020. Available at: https://www.president.gov.ua/documents/3922020-35037 Last accessed: 02.05.2023

Fanzo, J., Haddad, L., Schneider, K. R., Béné, C., Covic, N. M., Guarin, A. et al. (2021). Viewpoint: Rigorous monitoring is necessary to guide food system transformation in the countdown to the 2030 global goals. Food Policy, 104, 102163. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2021.102163

The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets (2020). Rome: FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO, 320. Available at: http://www.fao.org/publications/sofi/2020/en/ Last accessed: 18.04.2024

In Focus: FAO response to global food security challenges. Available at: https://www.fao.org/in-focus/en/

Lelieveld, J., Evans, J. S., Fnais, M., Giannadaki, D., Pozzer, A. (2015). The contribution of outdoor air pollution sources to premature mortality on a global scale. Nature, 525 (7569), 367–371. https://doi.org/10.1038/nature15371

Synthesis of Member State Dialogues Report (2021). UN Food Systems Summit. Available at: https://summitdialogues.org/overview/member-state-food-systems-summit-dialogues/

Gustafson, D., Gutman, A., Leet, W., Drewnowski, A., Fanzo, J., Ingram, J. (2016). Seven Food System Metrics of Sustainable Nutrition Security. Sustainability, 8 (3), 196. https://doi.org/10.3390/su8030196

Guenther, P. M., Casavale, K. O., Reedy, J., Kirkpatrick, S. I., Hiza, H. A. B., Kuczynski, K. J. et al. (2013). Update of the Healthy Eating Index: HEI-2010. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 113 (4), 569–580. https://doi.org/10.1016/j.jand.2012.12.016

Remans, R., Wood, S. A., Saha, N., Anderman, T. L., DeFries, R. S. (2014). Measuring nutritional diversity of national food supplies. Global Food Security, 3 (3-4), 174–182. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2014.07.001

Fern, E. B., Watzke, H., Barclay, D. V., Roulin, A., Drewnowski, A. (2015). The Nutrient Balance Concept: A New Quality Metric for Composite Meals and Diets. PLOS ONE, 10 (7), e0130491. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0130491

Arsenault, J. E., Hijmans, R. J., Brown, K. H. (2015). Improving nutrition security through agriculture: an analytical framework based on national food balance sheets to estimate nutritional adequacy of food supplies. Food Security, 7 (3), 693–707. https://doi.org/10.1007/s12571-015-0452-y

Schmidt-Traub, G., Kroll, C., Teksoz, K., Durand-Delacre, D., Sachs, J. D. (2017). National baselines for the Sustainable Development Goals assessed in the SDG Index and Dashboards. Nature Geoscience, 10 (8), 547–555. https://doi.org/10.1038/ngeo2985

Birendra, K. C., Schultz, B., Prasad, K. (2010). Water management to meet present and future food demand. Irrigation and Drainage, 60 (3), 348–359. https://doi.org/10.1002/ird.584

Nemecek, T., Bengoa, X., Lansche, J., Mouron, P., Riedener, E., Rossi, V., Humbert, S. (2015). Methodological Guidelines for the Life Cycle Inventory of Agricultural Products, Version 3.0. Lausanne and Zurich: World Food LCA Database. Available at: https://quantis.com/wp-content/uploads/2017/02/wfldb_methodologicalguidelines_v3.0.pdf

Global Monitoring Report 2012: Food Prices, Nutrition, and the Millennium Development Goals. The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank, 188. Available at: https://www.imf.org/external/pubs/ft/gmr/2012/eng/gmr.pdf

Drewnowski, A. (2010). The Nutrient Rich Foods Index helps to identify healthy, affordable foods. The American Journal of Clinical Nutrition, 91 (4), 1095S–1101S. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.28450d

Rosegrant, M. W. et al. (2012). International Model for Policy Analysis of Agricultural Commodities and Trade (IMPACT): Model Description. International Food Policy Research Institute (IFPRI). Washington. Available at: https://www.technicalconsortium.org/wp-content/uploads/2014/05/International-model-for-policy-analysis.pdf

The Global Gender Gap Report; World Economic Forum. Geneva, 395. Available at: https://www3.weforum.org/docs/GGGR14/GGGR_CompleteReport_2014.pdf

Environmental Democracy Index Launch (2015). A right to know, a right to be heard, a right to access justice. Washington. Available at: http://www.wri.org/events/2015/05/environmental-democracy-index-launch

Background and Methodology. Environmental Democracy Background. Available at: https://environmentaldemocracyindex.org/node/2728.html

Ground-breaking Animal Protection Index assesses animal welfare around the world (2014). Available at: http://www.worldanimalprotection.org/news/ground-breaking-animal-protection-index-assesses-animal-welfare-around-world Last accessed: 05.11.2015

WHO Estimates of the Global Burden of Foodborne Diseases (2015). Geneva: WHO. Available at: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/199350/9789241565165_eng.pdf

Global Food Security Index 2015: An Annual Measure of the State of Global Food Security. New York: The Economic Intelligence Unit. Available at: https://nonews.co/wp-content/uploads/2018/10/GFSI2015.pdf

The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all (2021). Rome: FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO, 240. https://doi.org/10.4060/cb4474en

The State of Food Security and Nutrition in the World 2023. Urbanization, agrifood systems transformation and healthy diets across the rural-urban continuum (2023). Rome: FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO, 316. https://doi.org/10.4060/cc3017en

Proiekt rozporiadzhennia Kabinetu Ministriv Ukrainy "Pro skhvalennia Stratehii prodovolchoi bezpeky na period do 2030 roku". 25.11.2020. Available at: https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=33eec8aa-b768-4234-8f5d-7014601cf6e7&title=Prokt-RozporiadzhenniaKabinetuMinistrivUkrainiproSkhvalenniaStrategiiProdovolchoiBezpekiNaPeriodDo2030-Roku Last accessed: 12.07.2022

Shyshliuk, V. R. (2021). Development of ukrainian legislation in the field of food security after the declaration of independence of ukraine: problems and prospects. South Ukrainian Law Journal, 1 (3), 8–14. https://doi.org/10.32850/sulj.2021.3.1.2

Sustainable fisheries and aquaculture for food security and nutrition (2014). High Level Panel of Experts. Rome: FAO. Available at: https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/hlpe/hlpe_documents/HLPE_S_and_R/HLPE_2014_Sustainable_Fisheries_and_Aquaculture_Summary_EN.pdf

Msangi, S., Kobayashi, M., Batka, M., Vannuccini, S., Dey, M. M., Anderson, J. L. (2013). Fish to 2030: prospects for fisheries and aquaculture. World Bank Report, 83177 (1), 102. Available at: https://documents1.worldbank.org/curated/en/458631468152376668/pdf/831770WP0P11260ES003000Fish0to02030.pdf

The state of world fisheries and aquaculture (2012). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 209. Available at: https://www.fao.org/4/i2727e/i2727e.pdf

Morozova, H. S. (2013). Modern trends in agriculture Ukraine. Ahrosvit, 21, 3–9. Available at: http://www.agrosvit.info/pdf/21_2013/2.pdf Last accessed: 16.08.2022

Sachovsky, I. (2021). Regional features of agricultural production in ukraine in modern conditions. State and Regions. Series: Economics and Business, 4 (121), 43–49. https://doi.org/10.32840/1814-1161/2021-4-7

Balances and consumption of the main food products by the population f Ukraine (2019). Kyiv: State Statistics Service of Ukraine, 58. Available at: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2019/zb/07/zb_bsoph2018_pdf.pdf Last accessed: 12.07.2022

Rekomendovani ratsionalni normy spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia na dushu naselennia na 2005–2015 roky, zatverdzheni Ministerstvom okhorony zdorovia Ukrainy. Baza danykh "Zakonodavstvo Ukrainy". Available at: https://dostup.pravda.com.ua/request/27338/response/51411/attach/3/SCAN%20114762…pdf Last accessed: 10.09.2022

Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy. Derzhstat Ukrainy, 1998–2022. Available at: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_spog_zb.htm Last accessed: 29.07.2022

Balances and consumption of the main food products by the population f Ukraine (2020). Kyiv: State Statistics Service of Ukraine, 60. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2020/zb/07/Zb_bsph2019.pdf Last accessed: 19.08.2022

Richnyi balans miasa, subproduktiv i zhyru v Ukraini (2021). Meat-Inform. Available at: https://agri-gator.com.ua/2021/12/23/richnyj-balans-m-iasa-subproduktiv-i-zhyru-v-ukrainionovlennia-12-2021-meat-inform/ Last accessed: 21.07.2022

Fera-Klemontsa, O. Yu. (2019). Orhanizatsiino-ekonomichni zasady prodovolchoho zabezpechennia rehionu. [PhD Theses; DVNZ "Uzhhorodskyi natsionalnyi universytet"]. Available at: https://www.uzhnu.edu.ua/en/infocentre/get/20993 Last accessed: 16.08.2022

Global Food Security Index 2021. Available at: https://nonews.co/wp-content/uploads/2022/03/GFSI2021.pdf Last accessed: 13.02.2023

Global Food Security Index 2017. Available at: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/resources/EIU_Global_Food_Security_Index_-_2017_Findings_Methodology.pdf Last accessed: 12.02.2023

Global Food Security Index 2022. Available at: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/reports/Economist_Impact_GFSI_2022_Global_Report_Sep_2022.pdf Last accessed: 12.02.2023

Global Food Security Index 2022. Ukraine. Available at: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/explore-countries/ukraine Last accessed: 13.02.2023

Miasna produktyvnist i faktory, shcho yii vyznachaiut. Available at: https://pidru4niki.com/12461220/tovaroznavstvo/myasna_produktivnist_faktori_viznachayut Last accessed: 12.02.2023

Yak vyvesty tvarynnytstvo iz kryzy tekhnolohii? (2022). Available at: https://agropolit.com/spetsproekty/948-yak-vivesti-tvarinnitstvo-iz-krizi Last accessed: 12.02.2023

Kilkist silskohospodarskykh tvaryn na 01 serpnia 2021 roku. Available at: https://ukrstat.gov.ua/ Last accessed: 12.02.2023

Bublyk, O. (2021). Eksport morozhenoho miasa VRKh u I pivriiaiai obvalyvsia vtrychi. Miasna stahnatsiia. Available at: http://www.agrotimes.net/journals/article/myasna_stagnaciya Last accessed: 12.02.2023

Bohdanko, S. (2009). Nevtishni realii. Ahro perspektyva, 2, 44–43.

Kukhar, O. H. (2013). Current trends the development of animal husbandry in ukraine. Efektyvna ekonomika, 8. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2267 Last accessed: 21.02.2023

Rynok yalovychyny (2021). Available at: https://agrotimes.ua/article/rynok-yalovychyny/ Last accessed: 21.02.2023

Rynok yalovychyny: novi perspektyvy (2018). Available at: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/9088-rynok-ialovychyny-novi-perspektyvy.html Last accessed: 21.02.2023

Departament ahropromyslovoho rozvytku Poltavskoi oblasnoi derzhavnoi administratsii. Available at: http://apk.adm-pl.gov.ua/storinka/poltavshchina Last accessed: 31.12.2021

Berher, A. D. (2017). Suchasni tendentsii rozvytku miasopererobnoi haluzi Ukrainy. Intelekt XXI, 1, 41–51.

Kilkist silskohospodarskykh tvaryn na 01 sichnia 2022 roku. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2022/sg/ksgt/arh_ksgt2022_u.html Last accessed: 15.07.2022

Kilkist silskohospodarskykh tvaryn na 01 sichnia 2024 roku. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/img/ua/title.gif Last accessed: 24.06.2024

Seheda, S. (2020). Statistical analysis of meat consumption and meat products in Ukraine. Ekonomika APK, 3, 36–46. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202003036

Nadkhodzhennia silskohospodarskykh tvaryn na pererobni pidpryiemstva u 2021 rotsi. Available at: https://ukrstat.gov.ua/ Last accessed: 04.07.2022

Torik import yalovychyny v Ukrainu zris na 34 % – UKAB (2022). Ekonomichna pravda. Available at: https://www.epravda.com.ua/news/2022/01/19/681591/ Last accessed: 16.08.2022

Bender, A. (1992). Meat and meat products in human nutrition in developing countries. Food and nutrition paper 53. Food and agriculture organization of the united nations. Rome, 91. Available at: https://www.fao.org/3/t0562e/T0562E02.htm Last accessed: 16.08.2022

Prokopyshyna, O. (2022). Zbytky ahrariiv vid viiny stanovyly $15 mlrd. Yaka sytuatsiia v APK? Available at: https://biz.censor.net/r3332157 Last accessed: 26.06.2023

Cherez viinu vtracheno 15 % tvarynnytstva (2022). Available at: http://milkua.info/uk/post/cerez-vijnu-vtraceno-15-tvarinnictva?fbclid=IwAR1BiDsKni_mg_RxU_-weF5ukVsmAQ3laD-0UAD2ykKvNjhE_CvQ1Uqs1WRk Last accessed: 26.06.2023

Maranchak, M. (2022). Sytuatsiia na tvarynnytskykh fermakh Ukrainy pid chas viiny: zvit zoozakhysnykiv HO "Vidkryti klitky Ukraina". Available at: https://opencages.com.ua/blog/fermy-ukrajiny-pidchas-vijny Last accessed: 16.08.2022

Statystyka: Stanom na 01 kvitnia 2023 roku naiavne poholivia v Yedynomu Derzhavnomu Reiestri tvaryn proidentyfikovanykh ta zareiestrovanykh, holiv. Available at: https://www.agro-id.gov.ua/ Last accessed: 18.04.2023

Chyselnist poholivia VRKh stabilizuietsia druhyi misiats pospil. Available at: https://avm-ua.org/uk/post/ciselnist-pogoliva-vrh-stabilizuetsa-drugij-misac-pospil#:~:text Last accessed: 24.06.2024

Na Prykarpatti zrostaie poholivia silskohospodarskykh (2022). Available at: https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/na-prykarpatti-zrostaye-pogolivya-silskogospodarskyh-tvaryn/ Last accessed: 21.02.2023

Cherez velyki vytraty na utrymannia khudoby fermery skorotiat poholivia koriv – AVM (2022). Available at: https://landlord.ua/news/cherez-velyki-vytraty-na-utrymannia-khudoby-fermeryskorotiat-poholiv-ia-koriv-avm/ Last accessed: 28.02.2023

Tsiiei oseni tsiny na svynynu mozhut povernutysia na dovoiennyi riven – dumka (2022). Available at: https://landlord.ua/news/tsiiei-oseni-tsiny-na-svynynu-mozhut-povernutysia-na-dovoiennyi-riven-dumka/ Last accessed: 28.02.2023

Ukrayna uvelychyla eksport zhyvoho KRS na 80 % (2023). Available at: https://agroportal.ua/ru/news/zhivotnovodstvo/ukrajina-zbilshila-eksport-zhivoji-vrh-na-80 Last accessed: 28.02.2023

Tceny na goviadinu: fiksiruiut vtoruiu volnu podorozhaniia za vremia voiny (2023). Available at: https://agroportal.ua/ru/news/zhivotnovodstvo/cini-na-yalovichinu-fiksuyut-drugu-hvilyu-zdorozhchannya-za-chas-viyni Last accessed: 28.02.2023

God voiny v Ukraine: na skolko upali pokazateli APK. Available at: https://agroportal.ua/ru/news/ukraina/rik-viyni-v-ukrajini-na-skilki-vpali-pokazniki-apk Last accessed: 28.02.2023

Hadzalo, Ya. M., Roik, M. V., Adamchuk, V. V., Zarishniak, A. S., Kondratenko, P. V., Petrychenko, V. F. (2022). Rekomendatsii z zahotivli kormiv v umovakh obmezhenoho resursnoho zabezpechennia 2022 roku. Natsionalna akademiia ahrarnykh nauk Ukrainy Instytut kormiv ta silskoho hospodarstva Podillia. Vinnytsia. Available at: https://docs.google.com/document/d/1_mlU8uHkdQTtKmouEQ9_nfpt8mzxEjcA/edit#

Petrychenko, V. F., Korniichuk, O. V. (2022). Scientific provision of feed production in marital state conditions. Kormy i kormovyrobnytstvo, 93, 10–20.

##submission.downloads##

Сторінки

92-119

Опубліковано

листопада 3, 2024

Ліцензія

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Деталі щодо доступних видів видань: PDF

PDF

ISBN-13 (15)

978-617-7319-99-2

Як цитувати

Савінок, О. (2024). Cattle breeding in Ukraine as one of the indicators of food security. в Д. Антюшко (ред.), FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS (с. 92–119). Kharkiv: ПП "ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР". https://doi.org/10.15587/978-617-7319-99-2.ch4