Chapter 3. Scientific and practical justification of innovative approaches to production of multicomponent semi-finished products for food products in the conditions of food security of the country

Автори

Державний біотехнологічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0001-7768-6571
Державний біотехнологічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0003-1186-3832
Державний біотехнологічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0003-3033-1911
Державний біотехнологічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0003-2227-219X

Короткий опис

Запропоновано виробництво функціональних виробів у вигляді самостійних та полікомпонентних композицій на основі рослинних напівфабрикатів високого ступеня готовності для подальшого використання під час виготовлення різноманітних харчових продуктів. Запропонований адаптивний механізм дозволяє змоделювати конкурентоспроможність агропромислового сектору в умовах врахування параметрів пливу традиційних мікро- та макросередовищ для оптимальної адаптації інноваційних підходів при впровадженні ресурсоощадних апаратурно-технологічних рішень.

Розроблено ресурсоощадний спосіб виробництва полікомпонентних пюреподібного напівфабрикатів високого ступеня готовності на основі власної рослинної сировини яблука, топінамбура, журавлині, червоного буряку та глоду. Апаратурна реалізація ресурсоощадного способу забезпечується розробленими авторськими конструкціями уніфікованих мобільних низькотемпературних апаратів, особливістю яких є зниження енерго- та металоємності, забезпечення рівномірності теплопідведення, стабілізація температурного діапазону, можливість використання вторинної теплової енергії. Запропонований спосіб є уніфікований за рахунок реалізації процесу концентрування за потреби у вигляді плівкової течії (уніфікований роторно-плівковий апарат), у течії (уніфікований трубчастий апарат) та уварювання у масі (уніфікований вакуум-випарний апарат). Також за технологічної необхідності є додаткова технологічна операція досушування, яку реалізовано на принципово нової терморадіаційної однобарабанної вальцьової сушарці.

Удосконалено плівкоподібний електронагрівач випромінювального типу. Завдяки удосконаленню досягнуто наступні технічні властивості плівкоподібного електронагрівача випромінювального типу за максимальною температурою робочої поверхні (40…180 оС). При цьому довжина ІЧ-хвилі становіть від 2,0 до 15 мкм при потужності до 800 Вт/см2 та технічному коефіцієнту корисної дії (0,97) є оптимальними для тепломасообмінної обробки полікомпонентних рослинних напівфабрикатів. Таким чином, забезпечується зменшення: ваги та питомої металоємності розроблених апаратів; тривалості обробки термолабільної рослинної сировини.

Розроблено апаратурно-технологічна лінія виробництва рослинних полікомпонентних напівфабрикатів високого ступеня готовності, яка може розташовуватися безпосередньо на фермерських угіддях з вирощування природної сировини. Практична реалізація запропонованих інноваційних підходів при виробництві напівфабрикатів дозволить підтримати власні потужності фермерських угідь, модернізацію переробних та виробничих секторів агропромисловості. Отримані функціональні полікомпонентні напівфабрикати дозволять розширити асортимент продуктів харчування з підвищеним вмістом функціонально фізіологічних інгредієнтів, прогнозованими реологічними та органолептичними властивостями. Внесення до рецептур різноманітних продуктів харчування розроблених напівфабрикатів дозволить знизити необхідність використання синтетичних інгредієнтів, замінюючи їх на природні компоненти.

##submission.downloads##

Сторінки

64-91

Опубліковано

листопада 3, 2024

Деталі щодо доступних видів видань: PDF

PDF

ISBN-13 (15)

978-617-7319-99-2

Як цитувати

Загорулько, А., Загорулько, О., Міненко, С., & Божидай, І. (2024). Chapter 3. Scientific and practical justification of innovative approaches to production of multicomponent semi-finished products for food products in the conditions of food security of the country. в Д. Антюшко (ред.), FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS (с. 64–91). Kharkiv: ПП "ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР". https://doi.org/10.15587/978-617-7319-99-2.ch3