Marketing aspects of development and promotion of products for enteral nutrition for herodietical purposes

Автори

Державний торговельно-економічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0002-7365-6196
Державний торговельно-економічний університет, Україна
https://orcid.org/0000-0002-4135-6439

Ключові слова:

Продукти для ентерального харчування, геродієтичне призначення, невідкладні ситуації, люди похилого віку, старіння, метаболічна активність, діабет, сировинні компоненти, підходи до класифікації

Короткий опис

Сучасна глобальна демографічна структура населення на глобальному та національних рівнях свідчить про значні темпи старіння. У результаті цього процесу в організмі з’являються поступові метаболічні зміни, що характеризуються уповільненням процесів обміну речовин, рівня засвоєння кисню та поживних речовин, зниженням функціональних можливостей організму. Харчування є одним із основних факторів, що забезпечують життєдіяльність організму людини. Повноцінність і відповідність харчового раціону метаболічним потребам дає змогу значною мірою впливати на рівень здоров’я та фізіологічний стан. Важливого значення відповідність харчування набуває для людей старшого віку, а особливо в надзвичайних ситуаціях, що виникають під дією психоемоційних і фізичних навантажень, захворювань і травм, у процесі реабілітації та відновлення. У зв‘язку з цим поширення набула практика споживання (використання) продуктів для ентерального харчування, що згідно з міжнародним законодавством відносяться до дієтичних харчових продуктів для спеціальних медичних цілей. У роботі проаналізовано загальні підходи до забезпечення харчових потреб представників старших вікових категорій. На основі цього встановлено, що для їхнього повноцінного задоволення мають враховуватися фізіологічні процеси, обумовлені змінами метаболізму в процесі старіння. Встановлено, що люди літнього, старечого віку та довгожителі потребують збалансованості основних нутрієнтів, а саме підвищену кількість білкового та ліпідного компоненту і знижену вуглеводного, належну забезпеченість вітамінами та мінералами. У результаті дослідження нутрітивних потреб представників старших вікових груп надзвичайних ситуаціях встановлено, що їх повноцінне задоволення значною мірою визначає успішність лікування та реабілітації, потребує урахування специфіки метаболізму, дієтологічних принципів. Досліджено також особливості потреб представників даної категорії осіб, які додатково страждають на цукровий діабет, що вимагає обмеження при споживанні вуглеводів. Встановлено, що для забезпечення їх нутрітивних потреб застосовуються продукти для ентерального харчування. У роботі охарактеризовано основні та додаткові сировинні компоненти, що застосовуються при виробництві продуктів для ентерального харчування. Також досліджено існуючі підходи до класифікації досліджуваних виробів, розроблено класифікацію, що відображає технологічні та споживні ознаки та орієнтована на задоволення інтересів і уподобань цільової категорії їх споживачів.

Посилання

World Population Ageing 2019 (2019). Highlights. United Nations Organization. Department of economic and social affairs population division. Available at: https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/ageing/WorldPopulationAgeing2019-Highlights.pdf

Aging and health (2022). World Health Organization. Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health

Resident Population of Ukraine by Sex and Age (2022). Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny. Kyiv. Available at: http://db.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/ukr/publ_new1/2022/roz_nas22.pdf

Bautmans, I., Knoop, V., Amuthavalli Thiyagarajan, J., Maier, A. B., Beard, J. R., Freiberger, E. et al. (2022). WHO working definition of vitality capacity for healthy longevity monitoring. The Lancet Healthy Longevity, 3 (11), e789–e796. doi: https://doi.org/10.1016/s2666-7568(22)00200-8

Teitelbaum, D., Guenter, P., Howell, W. H., Kochevar, M. E., Roth, J., Seidner, D. L. (2005). Definition of Terms, Style, and Conventions Used in A.S.P.E.N. Guidelines and Standards. Nutrition in Clinical Practice, 20 (2), 281–285. doi: https://doi.org/10.1177/0115426505020002281

Regulation (EU) No 609/2013 of the European Parliament and of the Council of 12 June 2013 on food intended for infants and young children, food for special medical purposes, and total diet replacement for weight control. Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02013R0609-20230321

Grigorov, Yu. G., Kozlovskaia, S. G. (1988). Pitanie i fenomen dolgoletiia. Kyiv: Znannja, 48.

Pritulska, N., Antiushko, D. (2016). Criteria for the development of older adults food products. Tovari i rinki, 2 (22), 83–92. Available at: http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1173/1145

Kaur, D., Rasane, P., Singh, J., Kaur, S., Kumar, V., Mahato, D. K., Dey, A., Dhawan, K., Kumar, S. (2019). Nutritional Interventions for Elderly and Considerations for the Development of Geriatric Foods. Current Aging Science, 12 (1), 15–27. doi: https://doi.org/10.2174/1874609812666190521110548

Nutrition for Healthy Aging. Available at: https://www.nchpad.org/630/2596/Nutrition~for~Healthy~Aging

Alvis, B. D., Hughes, C. G. (2015). Physiology Considerations in Geriatric Patients. Anesthesiology Clinics, 33 (3), 447–456. doi: https://doi.org/10.1016/j.anclin.2015.05.003

Clegg, M. E., Williams, E. A. (2018). Optimizing nutrition in older people. Maturitas, 112, 34–38. doi: https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2018.04.001

Dumic, I., Nordin, T., Jecmenica, M., Stojkovic Lalosevic, M., Milosavljevic, T., Milovanovic, T. (2019). Gastrointestinal Tract Disorders in Older Age. Canadian Journal of Gastroenterology and Hepatology, 2019, 1–19. doi: https://doi.org/10.1155/2019/6757524

Govindaraju, T., Sahle, B., McCaffrey, T., McNeil, J., Owen, A. (2018). Dietary Patterns and Quality of Life in Older Adults: A Systematic Review. Nutrients, 10 (8), 971. doi: https://doi.org/10.3390/nu10080971

Papadopoulou, S. K. (2020). Sarcopenia: A Contemporary Health Problem among Older Adult Populations. Nutrients, 12 (5), 1293. doi: https://doi.org/10.3390/nu12051293

Herforth, A., Arimond, M., Álvarez-Sánchez, C., Coates, J., Christianson, K., Muehlhoff, E. (2019). A Global Review of Food-Based Dietary Guidelines. Advances in Nutrition, 10 (4), 590–605. doi: https://doi.org/10.1093/advances/nmy130

Antjushko, D. P., Karpenko, P. O. (2016). Prospects for using products for enteral nutrition in gerodietetic practice. Problemy stareniia i dolgoletiia, 25 (2), 215–221.

Patkova, A., Joskova, V., Havel, E., Kovarik, M., Kucharova, M., Zadak, Z., Hronek, M. (2017). Energy, Protein, Carbohydrate, and Lipid Intakes and Their Effects on Morbidity and Mortality in Critically Ill Adult Patients: A Systematic Review. Advances in Nutrition, 8 (4), 624–634. doi: https://doi.org/10.3945/an.117.015172

Lee, Z.-Y., Loh, C. T. I., Lew, C. C. H., Ke, L., Heyland, D. K., Hasan, M. S. (2022). Nutrition therapy in the older critically ill patients: A scoping review. Annals of the Academy of Medicine, Singapore, 51 (10), 629–636. doi: https://doi.org/10.47102/annals-acadmedsg.2022160

Pravda, J. (2014). Metabolic theory of septic shock. World Journal of Critical Care Medicine, 3 (2), 45–54. doi: https://doi.org/10.5492/wjccm.v3.i2.45

Ahmed, T., Haboubi, N. (2010). Assessment and management of nutrition in older people and its importance to health. Clinical Interventions in Aging, 5, 207–216. doi: https://doi.org/10.2147/cia.s9664

Longo, V. D., Anderson, R. M. (2022). Nutrition, longevity and disease: From molecular mechanisms to interventions. Cell, 185 (9), 1455–1470. doi: https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.04.002

Wilkinson, A. W., Cuthbertson, D. (1977). Metabolism and the response to injury. Cambridge: Pitman Medical Publishing, 250.

Weinsier, R. L., Morgan, S. L., Perrin, V. G. (1993). Fundamentals of clinical nutrition. St. Louis: Mosby-Year Book, 196.

Selye, H. (1976). Stress in Health and Disease. Boston: Butterworths, 1256.

Preiser, J.-C., Ichai, C., Orban, J.-C., Groeneveld, A. B. J. (2014). Metabolic response to the stress of critical illness. British Journal of Anaesthesia, 113 (6), 945–954. doi: https://doi.org/10.1093/bja/aeu187

Smith-Ryan, A. E., Hirsch, K. R., Saylor, H. E., Gould, L. M., Blue, M. N. M. (2020). Nutritional Considerations and Strategies to Facilitate Injury Recovery and Rehabilitation. Journal of Athletic Training, 55 (9), 918–930. doi: https://doi.org/10.4085/1062-6050-550-19

Montero-Odasso, M. M., Kamkar, N., Pieruccini-Faria, F., Osman, A., Sarquis-Adamson, Y., Close, J. et al. (2021). Evaluation of Clinical Practice Guidelines on Fall Prevention and Management for Older Adults. JAMA Network Open, 4 (12), e2138911. doi: https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.38911

Beljaev, O. V. (2009). Parenteralnoe i ienteralnoe pitanie v intensivnoi terapii. Kyiv: KIM, 344.

Lew, C. C. H., Yandell, R., Fraser, R. J. L., Chua, A. P., Chong, M. F. F., Miller, M. (2016). Association Between Malnutrition and Clinical Outcomes in the Intensive Care Unit: A Systematic Review. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 41 (5), 744–758. doi: https://doi.org/10.1177/0148607115625638

Barendregt, K., Soeters, P., Allison, S., Sobotka, L. (2008). Basics in clinical nutrition: Simple and stress starvation. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, 3 (6), e267–e271. doi: https://doi.org/10.1016/j.eclnm.2008.06.006

Long, C. L., Schaffel, N., Geiger, J. W., Schiller, W. R., Blakemore, W. S. (1979). Metabolic Response to Injury and Illness: Estimation of Energy and Protein Needs from Indirect Calorimetry and Nitrogen Balance. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 3 (6), 452–456. doi: https://doi.org/10.1177/014860717900300609

Lobo, D. N., Gianotti, L., Adiamah, A., Barazzoni, R., Deutz, N. E. P., Dhatariya, K. et al. (2020). Perioperative nutrition: Recommendations from the ESPEN expert group. Clinical Nutrition, 39 (11), 3211–3227. doi: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.03.038

Tsukrovyi diabet: yak zrozumity, shcho chas vidvidaty likaria? (2023). Tsentr hromadskoho zdorov'ia Ministerstva okhorony zdorov'ia Ukrainy. Available at: https://phc.org.ua/news/cukroviy-diabet-yak-zrozumiti-scho-chas-vidvidati-likarya

Tcukrovii diabet. Klinichna nastanova zasnovana na dokazah. Available at: https://www.dec.gov.ua/wp-content/uploads/2023/01/2023_nastanova-czd_dorosli.pdf

Grunberger, G., Sherr, J., Allende, M., Blevins, T., Bode, B., Handelsman, Y. et al. (2021). American Association of Clinical Endocrinology Clinical Practice Guideline: The Use of Advanced Technology in the Management of Persons With Diabetes Mellitus. Endocrine Practice, 27 (6), 505–537. doi: https://doi.org/10.1016/j.eprac.2021.04.008

Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsii (2023). Zakon Ukraini No. 771/97-VR v redakcii. 31.03.2023. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text

Regulation (EU) 2016/128 of 25 September 2015 of the European Parliament and of the Council as regards the specific compositional and information requirements for food for special medical purposes. Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02016R0128-20210715

Cederholm, T., Barazzoni, R., Austin, P., Ballmer, P., Biolo, G., Bischoff, S. C. et al. (2017). ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clinical Nutrition, 36 (1), 49–64. doi: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.09.004

Dresen, E., Weißbrich, C., Fimmers, R., Putensen, C., Stehle, P. (2021). Medical high-protein nutrition therapy and loss of muscle mass in adult ICU patients: A randomized controlled trial. Clinical Nutrition, 40 (4), 1562–1570. doi: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.02.021

##submission.downloads##

Сторінки

3-32

Опубліковано

листопада 3, 2024

Ліцензія

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Деталі щодо доступних видів видань: PDF

PDF

ISBN-13 (15)

978-617-7319-99-2

Як цитувати

Притульська, Н., & Антюшко, Д. (2024). Marketing aspects of development and promotion of products for enteral nutrition for herodietical purposes. в Д. Антюшко (ред.), FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS (с. 3–32). Kharkiv: ПП "ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР". https://doi.org/10.15587/978-617-7319-99-2.ch1