Strategies for ensuring the economic security of the hotel and restaurant business

Автори

Наталія Приймак
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
https://orcid.org/0000-0002-0313-2581
Ганна Горіна
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
https://orcid.org/0000-0003-0900-0640
Ольга Ніколайчук
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
https://orcid.org/0000-0002-7197-4713
Олександр Романуха
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
https://orcid.org/0000-0003-4695-3985

Анотація

Об'єктом дослідження є економічна безпека підприємств готельно-ресторанного бізнесу України. Для досягнення визначеної мети застосовувалися методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу, логічного узагальнення, аналогій, порівняння, групування, метод таксономічного аналізу, системного аналізу.

Проаналізовано сучасний стан розвитку готельно-ресторанних підприємств України. Обґрунтовано застосування методу таксономії для діагностики економічної безпеки готельно-ресторанних підприємств. Ідентифіковано показники економічної безпеки підприємств готельно-ресторанної індустрії, які згруповано за ключовими напрямами: виробнича, ринкова, інтелектуально-кадрова, інвестиційна, матеріально-технічна та фінансова. Обґрунтовано інтерпретацію значень інтегрального таксономічного показника економічної безпеки готельно-ресторанних підприємств України. Відповідно до значення інтегрального показника запропоновано поділ на п’ять рівнів економічної безпеки підприємств, яким відповідають певні стратегії та управлінські рішення щодо їх реалізації. Розраховано інтегральний показник економічної безпеки готельно-ресторанних підприємств методом таксономії за 2015–2020 рр. За результатами проведених розрахунків зроблено висновок про нерівномірність розвитку готельно-ресторанної індустрії України та існуючі проблеми у забезпеченні економічної безпеки вітчизняних  готельно-ресторанних підприємств. Обґрунтовано стратегію забезпечення економічної безпеки готельно-ресторанних підприємств та запропоновано управлінські рішення щодо її реалізації на майбутній період.

Прикладний характер запропонованої методики обґрунтовано його практичним застосуванням за фактичними даними підприємств готельно-ресторанного бізнесу України за 2015–2020 рр.


CHALLENGES AND PARADIGM OF NATIONAL AND INTERNATIONAL SECURITY OF THE XXI CENTURY: ECONOMIC AND TECHNOGENIC DISCOURSE

##submission.downloads##

Сторінки

149-169

Опубліковано

жовтня 15, 2022

Ліцензія

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Деталі щодо доступних видів видань: PDF

PDF

ISBN-13 (15)

978-617-7319-59-6

Як цитувати

Приймак, Н., Горіна, Г., Ніколайчук, О., & Романуха, О. (2022). Strategies for ensuring the economic security of the hotel and restaurant business. в О. Чернега & Ю. Бочарова (ред.), CHALLENGES AND PARADIGM OF NATIONAL AND INTERNATIONAL SECURITY OF THE XXI CENTURY: ECONOMIC AND TECHNOGENIC DISCOURSE (с. 149–169). Kharkiv: ПП "ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР". https://doi.org/10.15587/978-617-7319-59-6.ch8