СЕНСОРНИЙ АНАЛІЗ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Автори

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
https://orcid.org/0000-0002-7995-0863
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
https://orcid.org/0000-0001-5141-3807
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна
https://orcid.org/0000-0002-6733-8204
Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Україна
https://orcid.org/0000-0001-5577-7026
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
https://orcid.org/0000-0001-7897-8947

Ключові слова:

ANALYSIS, FOOD, PRODUCTS

Короткий опис

В посібнику розглянуто теоретичні та психофізіологічні основи науки органолептики, викладено відомості щодо класифікації та характеристики аналітичних, описових і методах шкал і категорій. Відмінною рисою даного посібнику є викладення вимог міжнародних стандартів ISO стосовно сенсорного аналізу, а також вперше оприлюднено галузеві вимоги щодо органолептичної оцінки олійножирової продукції (олій, саломасу, твердих маргаринів і майонезу).
Призначено для студентів спеціальності 181 «Харчові технології», аспірантів, науково-педагогічних та інженерно-технічних працівників харчової галузі.

Посилання

Пилгнер Д.Е. Органолептический анализ пищевых продуктов. –М.: Пищепромиздат, 1962. – 144 с.

Родина Т.Г. Дегустационный анализ продуктов / Т.Г. Родина, Г.А. Вукс. –М.: Колос, 1994. – 192 с.

Жук В.А. Сенсорний аналіз : Навч. посібник. – К.: Укоопосвіта, 1999. –231 с.

Малигіна В.Д.Основи сенсорного аналізу : навч. посібник / В.Д. Малигіна, Р.Д. Типаренко. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2004. – 152 с.

Родіна Т.Г. Сенсорний аналіз продовольчих товарів: Підручник. – М.: Академія, 2004. – 208 с.

Ємченко І.В. Сенсорний аналіз / І.В. Ємченко, А.О. Троякова, М.Ю. Батутіна та ін. – Львів: Афіша, 2009. – 326 с.

ДСТУ ISO 6658:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Загальні настанови. – К. : Держспоживстандарт України, 2006. – 17 с.

ДСТУ ISO 4120:2004. Дослідження сенсорне. Методологія. Тристоронній метод випробовування – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 8 с.

ДСТУ ISO 5495:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Метод парного порівняння. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 7 с.

ДСТУ ISO 10399:2006. Дослідження сенсорне. Методологія. Зипробування “Дуо-тоіо”. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 6 с.

ДСТУ ISO 8587:2005. Дослідження сенсорне. Методологія ранжування. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 12 с.

ДСТУ ISO 6564:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Методи створювання спектра флейверу. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 9 с.

ДСТУ ISO 3972:2004. Аналіз органолептичний. Метод дослідження смакової чутливості. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 7 с.

Матеріали семінару Органолептичний аналіз. Методологічні рекомендації з організації і проведення органолептичної оцінки маргаринової і майонезної продукції. – Харків : Укр НДІОЖ, 2010. – 30 с.

ДСТУ 5472-50. Масло рослинне. Визначення запаху, кольору та прозорості.

ДСТУ 4463:2005. Маргарини, жири кондитерські та для молочної промисловості. Правила приймання та методи випробовування. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 23 с.

ДСТУ 4560:2006 Майонези. Правила приймання та методи випробовування. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 20 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

жовтня 31, 2018

Ліцензія

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Деталі про цю монографію

ISBN-13 (15)

978-617-7319-16-9

Як цитувати

Гладкий, Ф. Ф. ., Тимченко, В. К. . ., Некрасов, П. О. ., Федякіна, З. П. ., Куниця, К. В., & Мольченко, С. М. (2018). СЕНСОРНИЙ АНАЛІЗ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. Kharkiv: ПП "ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР". https://doi.org/10.15587/978-617-7319-16-9