Cattle breeding in Ukraine as one of the indicators of food security
Ключові слова:
продукти для ентерального харчування, геродієтичне призначення, надзвичайні ситуації, особи старшого віку, старіння, метаболічна активність, цукровий діабет, сировинні компоненти, підходи до класифікації, молоко А2, тверді сири, збагачене молоко А2, морквяний порошок, молочні каротиноїди, амінокислоти молока, β-казеїн А2, біологічна цінність, вихід сиру, молочні білки, функціональні вироби, полікомпонентні напівфабрикати високого ступеня готовності, механізм конкурентоспроможність, концентрування, сушіння, ресурсоощадність, плівкоподібний електронагрівач випромінюючого типу, структурно-механічні показники, температурне поле, скотарство, продовольча безпека, яловичина, якість спожитого білкаАнотація
В розділі монографії проаналізовані статистичні дані щодо виробництва агропромислової сировини за період з 1990 року по 2023 рік. Встановлено, що за цей період суттєво змінилося співвідношення між виробленою продукцією рослинництва та тваринництва. Частка виробленої продукції тваринництва не перевищує 22,7 %. Тваринництво в Україні, як окрема галузь, не є пріоритетною в продовольчій безпеці і це негативно позначається на споживанні українцями тваринного білка.
В 1990 році споживання м’яса і м’ясопродуктів становило 82.4 кг на особу, що відповідало 103 % від рекомендованої норми забезпечення. Із загальної частки споживання м’яса і м’ясопродуктів в1990 році переважаючою у раціоні була яловичина – 46.48 %, свинина – 36.89 %, і 16.63 % – м’ясо птиці. За наступні десять років споживання м’яса зменшилося, і склало лише 41,1 % від норми. З 2000 до 2020 року рівень споживання м’яса та м’ясопродуктів змінювався в інтервалі від 63.75 % до 69,25 %, частка яловичини в загальній масі вживаного м’яса зменшилася до 10.2 %. Дані споживання яловичини корелюються із динамікою зміни поголів’я великої рогатої худоби.
Стан продовольчої безпеки в Україні проаналізовано за загальним значенням Global Food Security Index. За цими даними, ситуація з продовольчим забезпеченням в державі під час війни значно погіршилася в порівнянні з минулими роками, але не є критичними, у 2022 році норми харчування в Україні були забезпечені на 70.2, якість спожитого білка – 81.3. На жаль, частка споживання яловичини, як джерела повноцінного білка та певних вітамінів для українців, незначна.
Проаналізовані причини зменшення поголів’я худоби. Розглянуті фактори, які сприяли зменшенню частки споживання цього виду м’яса населенням держави. Зазначено, що військовий стан негативно позначився на продовольчій безпеці в Україна, в подальшому ‒ на здоров’ї нації.

FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS
##submission.downloads##
Сторінки
Опубліковано
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.