Justification of the feasibility of using A2 milk in the production of some dairy products

Автори

Володимир Ладика, Сумський національний аграрний університет; Марина Самілик, Сумський національний аграрний університет; Тетяна Синенко, Сумський національний аграрний університет; Наталія Болгова, Сумський національний аграрний університет; Вікторія Вечорка, Сумський національний аграрний університет; Юлія Назаренко, Сумський національний аграрний університет

Ключові слова:

продукти для ентерального харчування, геродієтичне призначення, надзвичайні ситуації, особи старшого віку, старіння, метаболічна активність, цукровий діабет, сировинні компоненти, підходи до класифікації, молоко А2, тверді сири, збагачене молоко А2, морквяний порошок, молочні каротиноїди, амінокислоти молока, β-казеїн А2, біологічна цінність, вихід сиру, молочні білки, функціональні вироби, полікомпонентні напівфабрикати високого ступеня готовності, механізм конкурентоспроможність, концентрування, сушіння, ресурсоощадність, плівкоподібний електронагрівач випромінюючого типу, структурно-механічні показники, температурне поле, скотарство, продовольча безпека, яловичина, якість спожитого білка

Анотація

Розглянуто та проаналізовано перспективи використання молока корів А2 у виробництві молочних продуктів. Об'єкт дослідження - спосіб збагачення молока А2 та технологія твердих сирів, виготовлених із молочної сировини корів з різними генотипами β-казеїну (А1А1, А1А2, А2А2). При перетравленні молока А2 не утворюється β-казоморфін-7, який негативно впливає на фізіологію шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, нервової та ендокринної систем. Рекомендується використовувати молоко, до якого додані біологічно активні речовини, тому питання його збагачення є актуальним. У промислових умовах для збагачення молока використовують штучні вітамінно-мінеральні комплекси. Враховуючи, що натуральні та синтетичні речовини по-різному діють на організм людини, пропонується використовувати перероблені похідні моркви (Daucus carota) як натуральну харчову добавку. Використання морквяного порошку покращує амінокислотний спектр молока. Масова концентрація амінокислот у молоці А2, збагаченому порошком з морквяного лушпиння, становила 4,87 г/100 г. Найвищий вміст, г/100 г, виявлено для глутамінової кислоти (0,84), проліну (0,50), аспарагінової кислоти (0,42), лейцину (0,41), валіну (0,35). Встановлено, що споживання 200 г такого молока забезпечує добову потребу організму в незамінних амінокислотах: треоніні, лейцині та фенілаланіні (на 16 %), метіоніні (на 4 %), ізолейцині (на 14 %), лізині (на 18 %), валіні (на 20 %). Встановлено, що молоко А2, збагачене порошком з цільних коренеплодів моркви, має вищий вміст каротиноїдів (0,1068 мг/100 мл), забезпечуючи потребу організму в них на 1,4 %. Таке молоко може бути додатковим джерелом вітаміну А, що виробляється в організмі людини. Для збагачення молока А2 в промислових умовах рекомендується використовувати порошок з цільних коренеплодів моркви. Досліджено фізико-хімічні показники та сиропридатність молока корів з різними генотипами. Вміст жиру, білка та сухого залишку в молоці корів з генотипом β-казеїну А2А2 був дещо вищим порівняно з А1А1 та А1А2. Комплексне дослідження показників якості зразків твердих сирів показало, що тип β-казеїну не впливав на сенсорні характеристики сиру. Проте за вмістом основних хімічних компонентів сири, виготовлені з молока А1А2, мали вищий вміст сухих речовин і білка (в середньому 61,6 % і 19,2 % відповідно) та нижчий вміст жиру (37,2 %). Амінокислотний профіль сиру з молока корів з генотипом β-казеїну А1А2 та А2А2 показав вищий загальний вміст амінокислот – 14,89 мг/г та 13,84 мг/г відповідно. Розрахунки виходу сиру показали, що вихід сиру з молока корів з генотипом β-казеїну А1А2 був вищим (середнє значення 13,1 %), ніж з А1А1 та А2А2. Отримані результати мають практичне значення, оскільки можна врахувати, як зміни генотипу β-казеїну в сировині можуть впливати на вихід сиру, а отже, і на рентабельність виробництва.

FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS
FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS

##submission.downloads##

Сторінки

33-63

Опубліковано

листопада 3, 2024

Ліцензія

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Деталі щодо доступних видів видань: PDF

PDF

ISBN-13 (15)

978-617-7319-99-2

Як цитувати

Ладика, В., Самілик, М., Синенко, Т., Болгова, Н., Вечорка, В., & Назаренко, Ю. (2024). Justification of the feasibility of using A2 milk in the production of some dairy products. в Д. Антюшко (ред.), FOOD PRODUCTION: INNOVATIVE TECHNOLOGICAL SOLUTIONS (с. 33–63). Kharkiv: ПП "ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР". https://doi.org/10.15587/978-617-7319-99-2.ch2